Ceremonia kakaowca z tańcem ekstatycznym

Międzynarodowy_Dzień_Czekolady

Zapraszamy na Ceremonię otwarcia swego serca , umysłu i ciała na swobodny przepływ miłości, doświadczenie swojej kreatywnej i sensualnej natury podczas Ceremonii picia Kakao i łączenia się z duchem tej świętej rośliny podczas tańca ekstatycznego, medytacji i swobodnej autoekspresji.

Ceremonialne Kakao znacznie różni się od zwykłej czekolady, którą można zakupić w sklepie. Ziarno kakaowca jest bardzo bogate w składniki odżywcze. Jego działanie jest potężne zarówno na ciało fizyczne jak i emocjonalne. Kakao nie popycha do przodu, a jest raczej jak dobry przyjaciel który towarzyszy i pomaga wejść w transformującą przestrzeń serca.

Na rozpoczęciu ceremonii przypomnimy Majańskie legendy o kakao według plemienia Kiche.
Przywołamy też wsparcie 20 naguali czyli majańskich energii życiowych i duchowych.

Podczas ceremonii otwarta zostanie bezpieczna przestrzeń dla spontanicznego tańca żywiołów podczas którego można uzdrowić ciało emocjonalne, przekroczyć ograniczenia ciała fizycznego, osiągnąć ekstazę.

Poprzez muzykę, taniec i tantryczne oddychanie podnosimy swoje wibracje we wszystkich
komórkach ciała, aktywując wszystkie gruczoły i czakry. Możemy nauczyć się kierować naszą siłą życiową, jaką jest energia seksualna, aby aktywować gruczoły w naszym ciele: grasicę (czakrę serca), tarczycę (czakrę gardła), szyszynkę (trzecie oko), przysadkę (czakrę korony).

Przed rozpoczęciem oraz po zakończeniu ceremonii każdej chętnej osobie wykonamy pełną analizę Majańskiego Znaku Urodzeniowego gratis.

Skąd pochodzi kakao?

Kakao to lekarstwo używane od tysięcy lat przez starożytnych mieszkańców Mezopotamii. W kulturze Majów Iximche i Kakao to święte rośliny Majów. Są one używane na wiele różnych sposobów. Kakao było używane podczas obrzędów ceremonialnych oraz w trakcie codziennego społecznego. Wykorzystywali je również na potrzeby systemu monetarnego. Czasami Majowie łączyli razem różne rośliny aby stworzyć „Pożywienie Bogów”, którego efektem była wytrzymałość i optymalne zdrowie. Taki pokarm otrzymywali jedynie gracze (w piłkę), klasa elitarna, szlachta i arystokracja.

Majowie wiedzieli, że ta roślina może nas nauczyć jak wejść głębiej w nasze serca, umysły i serce Matki Ziemi, by na nowo odkryć prawdziwą magię ich uzdrawiającej siły wraz z prawdziwą magią, którą wszyscy posiadamy.

Intencją tej wyjątkowej ceremonii jest odrodzenie magii żeńskiej energii i aktywacja ziarna życia, które jest w każdym z nas. Ziarna, które było tam zasiane dawno, dawno temu i kultywowane przez naszą Prababcię czasu Ixmucane w preklasycznej erze Majów, gdzie istniał kult życia.

Inna legenda indiańska mówi o tym jak Wielki Anioł o imieniu Quetzalcoatl dał ludziom Xocolatl, Kakao, gdy przybrał ludzkie ciało i zstąpił na Ziemię, aby pomóc ludziom. Przez Azteków i Majów kakao było traktowane jako magiczny uzdrawiający napój od Bogów. Uważany był przez nich za świętą ambrozje, eliksir życia, magiczny napój stosowany podczas rytuałów religijnych, sekretny lek na bardzo wiele chorób oraz afrodyzjak. Nasiona kakaowca cenili bardziej niż złoto i wykorzystywali jako pieniądze. Picie kakao było zarezerwowane dla osób o wysokim statusie społecznym, ekonomicznym i duchowym. Zmieniło się to dopiero kiedy zaczęto eksportować kakao do Europy.

Właściwości odżywcze surowego Kakao:

Kakao to najlepsze na świecie źródło magnezu, chromu, żelaza oraz dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, najprawdopodobniej jest to także najlepsze źródło manganu. Jest również jednym z najlepszych źródeł cynku i miedzi. Wszystkie składniki potrzebne dla zdrowego metabolizmu są w ziarnach kakaowca.

Surowe kakao zawiera największą koncentrację antyoksydantów, więcej niż jakiekolwiek inne jedzenie. Chronią one nas przed wolnymi rodnikami, które atakują nasze DNA, powodują różne choroby i są przyczyną starzenia się organizmu.

Kakao ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko to dzięki epikatechinie, która jest flawonoidem. Według badań flawonoidy poprawiają ukrwienie mózgu, poprawiają pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze.

Kakao podnosi poziom serotoniny (tzw. hormon szczęścia) w mózgu. Jest to jeden z głównych neuroprzekaźników występujących w ludzkim organizmie. Pomaga przy stresie i depresji.

Anandamid jest endorfiną, która jest naturalnie produkowana po wysiłku fizycznym. Kakao to jedyna roślina, która go zawiera. Anandamid jest uwalniany, gdy mamy dobre samopoczucie.

Wbrew powszechnej opinii ziarna kakaowca nie zawierają za wiele kofeiny. Wiadomo, że kakao zawiera teobrominę, substancję zbliżoną do kofeiny. Ale nie stymuluje ona układu nerwowego. Wspiera za to układ sercowo-naczyniowy.
Surowe kakao zawiera, także kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C oraz Fenyloetyloaminę (PEA) – jest ona produkowana w naszym organizmie, kiedy jesteśmy zakochani, pomaga także zwiększyć czujność i poprawić skupienie.

Obecnie pracujemy z surowym, ekologicznym, fair trade kakao z Guatemali. Napój przyrządzamy w niskiej temperaturze by nie utracić substancji odżywczych. Nie używamy mleka ani cukru.

Prowadzący

Ceremonia kakaowca
Kamila Domin

” Szamanka Narodzin” , doula, szczęśliwa mama 4 dzieci urodzonych naturalnie, troje urodziła ekstatycznie w domu , lotosowo. Uczennica Eleny Tonetti Vladimirovej pionierki światowego ruchu świadomych narodzin. Pasjonuje się tańcem ekstatycznym i śpiewem spontanicznym, gra na gongach i uzdrawia dźwiękiem. Aktywnie wspiera Narodziny Nowej Ziemi, organizując warsztaty, spotkania grupowe, Kręgi Kobiet, sesje indywidualne, rytuały , koncerty i projekty mające na celu przywrócenie Świętej Kobiecości i równowagi na Ziemi.
www.przebudzeniebogini.blogpsot.com
www.pelnia-duchowaszkolanarodzin.pl

Łukasz Kowalczyk

Zawodowo – mądry chłop, tłumacz z języków polskiego, angielskiego
i hiszpańskiego od 4 lat często tłumaczy Indian z Ekwadoru, Meksyku, Gwatemali podczas ich odwiedzin w Europie. Od 2011 roku w podróży i pracy zgłębiam techniki szamańskie, trans ekstatyczny i zastosowanie intuicyjnej gry na instrumentach muzycznych w rozwoju osobistym. Na imprezach które obsługuje tworzy i dba o bezpieczną przestrzeń do głębokich, transformujących doświadczeń. W 2014 roku odbył samotny spływ Wisłą Królową Polskich Rzek bez użycia pieniędzy. Z tej medytacyjnej podróży wrócił z przesłaniem dbałości o cztery żywioły w nas i wokół nas które każdego dnia stara się realizować.
Z wykształcenia ekonomista, z praktyki
eksperymentator ekonomii społecznej. Na co dzień podróżnik
i wolny strzelec: w swoich podróżach często działa w eko-
-osadach i na świadomych ekologicznie festiwalach, buduje
domy z naturalnych materiałów: gliny, piasku, słomy,drewna
i kamienia. Lubi pleść i zaplatać w ogrodach permakultury,
wiklinowej żywej architekturze, konwersacjach w językach
obcych.

Informacje organizacyjne

Data: 23 kwietnia 2016, sobota godz. 18.30
Miejsce:

Studio Dakini
www.dakini.pl
tel. 531 576 198

Ceremonia Kakaowca – Taniec ekstatyczny:

35 pln do 31.03 (kwota bezzwrotna)

45 pln do 10.04 (kwota bezwrotna)

65 pln od 11.04 do dnia ceremonii. Po 18 kwietnia nie przyjmujemy wpłat na konto!

Całość: Cremonia kakaowca + Kąpiel w Dźwiękach Gongów

125 pln do 31.03 (kwota bezzwrotna)

135 pln do 10.04 (kota bezzwrotna)

150 od 11.04 do dnia wydarzenia

Dzieci do lat 8 pod opieką rodziców wejście gratis, do 13 lat 50% zniżki

Zapisy:
Zaliczka na konto Dakini: 20 1140 2017 0000 4002 0292 7945
mail potwierdzający: dakini@dakini.pl
tel. 531 576 198

Co wziąć, jak się przygotować?

* ubranie: wygodne, dające pełną swobodę ruchu
* butelkę wody
* owoce / coś zdrowego na poranny wspólny stół
* w dniach poprzedzających wydarzenia należy jeść zdrowo, unikać używek, przetworzonej żywności, produktów GMO, białego cukru, mięsa.

Zapraszamy!