Gotowanie 5 przemian i yoga Tao na Potrójnej – warsztat

368_600

Weekendowy dwudniowy warsztat dietetyki i gotowania według metody pięciu stanów przemiany odbędzie się w Ośrodku Kultury Duchowej RAMANADOM na Potrójnej. W programie: wykłady o pięciu stanach przemiany w kuchni, elementy diagnozy w sztuce gotowania, praktyka gotowania oraz dopełniające całości ćwiczenia jogi Tao.

Yoga Tao to proste ćwiczenia dla wszystkich i w każdym wieku. Mogą je ćwiczyć dzieci i starsi, na świeżym powietrzu i w domu.

Wszystkie ćwiczenia wykonuje się w pozycji stojącej. Najważniejsze jest to, że mają one wyjątkowe walory energetyczne.

System pochodzi z Chin. Jest to połączenie najprostszych ćwiczeń Qi Gong i Hui-Chun-Gong (Ćwiczenia Powrotu Wiosny) wypracowane przez mnichów klasztoru Huashan, które razem tworzą system ćwiczeń taoistycznych. Dzięki swojej prostocie wspierają ciało, umysł i ducha w życiu codziennym. Mają też zadanie odświeżania, rewitalizacji i uzyskania poczucia energii wiosennego odrodzenia dla jasnego widzenia i budzenia świadomości rozróżniającej, a to jest ważne w świecie, w którym mamy do czynienia z natłokiem informacji oraz presją czasu.

Ćwiczenia te oczyszczają zastoje, odblokowując w meridianach (kanałach energetycznych) przepływ energii. Pozwalają doświadczyć energetycznej harmonii, a z tego stanu świadomości wyłania się wiedza oraz rozumienie czym jest proces, przemiana i Tao.

Yi Jing – Księga Przemian jest jednym z najważniejszych źródeł myśli i filozofii chińskiej. Znajdziemy w niej wszystkie istotne pojęcia, które także spotkamy w tradycyjnej medycynie chińskiej. Już Żółty Cesarz w rozmowach ze swoim nadwornym lekarzem zajmował się poszukiwaniem odpowiedzi na pytania, które do dzisiaj są aktualne.
Metodą Pięciu Przemian gotuje się pożywienie zrównoważone energetycznie, które dostarcza energii podnoszącej witalność i jakość życia.

Poznamy podstawowe pojęcia:

– Tai Ji, Yin/Yang, energia życiowa Qi i jej rodzaje,
– 3 skarby,
– 5 stanów przemiany: jakie jest ich źródło, istota duchowa oraz jak wchodzi ona w łączność ze wszystkimi częściami naszego ciała i umysłu i jak je zespala,
– 6 wpływów.
– Jakie są prawa podstawowe 7 głównych energii i ich energetyczne następstwa.
– Co to jest zegar narządów,
– system potrójnego ogrzewacza. etc.

Będziemy się uczyć, jak gotować, żeby przygotować harmonijny posiłek.

A wszystko to w poczuciu obcowania naturą w przepięknym miejscu Beskidu Małego oraz z prawdziwą Nauczycielką.

Maria Pieniążek jest absolwentką warszawskiej Akademii Wychowania Fizycznego, mistrzynią sportu w gimnastyce artystycznej. W latach 1973-1984 była aktorką w zespole teatru Akademia Ruchu. Od 1982r. podjęła studia jogi klasycznej oraz klasycznej hatha-jogi. Od 1992 roku jest mistrzynią prowadzącą warsztaty hatha-jogi.

Współtworzyła Akademię Kultury Duchowej Arka. Obecnie prowadzi warsztaty jogi klasycznej i wiedzy o Księdze Przemian I Ching w Pracowni Arkadia. Zajmuje się także astrologią. Jest autorką opracowania Numerologia I Ching wg Da Liu. Prowadzi w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu i Bielsku Białej wykłady i seminaria: Wprowadzenie do praktyki I Ching oraz Numerologia Księgi Przemian jako wyższe wtajemniczenie. Współtworzy Akademię Kultury Duchowej www.logonia.org

Orientacyjny plan warsztatu:

sobota
8.00 wyjazd + wejście na Potrójną
10.00 powitanie na miejscu
12.00 wykład
13.30 praktyka gotowania
15.00 obiad
18.00 Yoga Tao
20.00 palenie Agnihotry

niedziela:
7.30 Yoga tao
8.30 śniadanie – praktyka gotowania
11.30 wykład
13.30 gotowanie + obiad
ok.17 pożegnanie

Koszt: 200zł
zaliczka 80zł
Szczególowe informacje i zapisy: Aleksandra Żochowska tel : 531 576 198, dakini@dakini.pl
konto: Aleksandra Żochowska, Dakini 20 1140 2017 0000 4002 0292 7945

Ilość osób: 7-12

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

×